de W. A. Mozart

Adaptare scenica pentru teatru de papusi de Constantin Brehnescu,
dupa libretul operei

Regia - Tomita Hogea (Iasi, Romania)

Scenografia - Angela Josanu

Coloana sonora - Anda Tabacaru-Hogea (Opera Nationala, Bucuresti)

Asistenta regizorala - Jana Basu

FLAUTUL FERMECAT, gandit de Mozart si de libretistul Schikaneder are canotatii mult mai adanci decat cele ale unui simplu basm. Spre deosebire de alte lucrari ale lui Mozart, reprezentate la castel, in lumea aristocratiei, premiera FLAUTULUI FERMECAT a avut loc intr-un teatru popular, iar forma de zingspiel, cu parti vorbite si cantate, era foarte accesibila oamenilor simpli.

De multi ani doream sa montez o lucrare de opera cu papusi sau marionete. Acest vis se materializeaza, cu bucurie si placere, la Teatrul Republican de Papusi „Licurici” din Chisinau.

Dintotdeauna lucrurile greu de realizat – din punct de vedere scenic, regizoral si scenografic – au fost pentru mine o adevarata provocare. Ca realizator de spectacol, ca artist, am convingerea ca menirea noastra (a tuturor artistilor dintr-un teatru pentru copii) este nu numai de a-l distra pe micul spectator – de a-l face sa rada – ci, dimpotriva, trebuie sa-i propunem spre vizionare lucrari noi, originale, care, ulterior, i-ar cultiva simtul artistic si l-ar pregati pentru „spectatorul de maine al teatrului de drama si opera!”

„Omul pana la moarte de dragoste-i condus – nu-i loc pentru tradare. Iar cel ce nu poate iubi... nu-i vrednic a fi... OM”.(Flautul fermecat – Sarastro)

Acest argument m-a determinat sa montez (in premiera absoluta in Republica Moldova si numai) opera FLAUTUL FERMECAT, lucrare cu atmosfera de basm, cu personaje colorate, pitoresti, cu mult umor si o muzica accesibila copilului. Cu mare grija si atentie au fost selectate (coloana sonora realizata de Anda Tabacaru-Hogea – regizor artistic la Opera Nationala din Bucuresti) arii-fragmente muzicale pentru a fi pe placul si intelesul micului spectator. Impreuna cu scenograful Angela Josanu, am apelat la diverse genuri si stiluri papusaresti, la o combinatie actori-papusi, la culoare si imagini, astfel incat „primul contact cu opera” sa-i trezeasca copilului intrebari, curiozitati si, bineinteles, nu in ultimul rand, bucurie si placere.

Acest prim contact cu colectivul Teatrului „Licurici” aduce in sine un spectacol original, o premiera absoluta, o colaborare inedita.
Multumirile mele intregului colectiv si, in mod reverentios, aplauze managerului Teatrului, Titus Jucov, pentru originala si inspirata alegere a unui noi titlu de afis – FLAUTUL FERMECAT!

Tomita Hogea

      

         

      

 
 
Supersite